måndag 21 december 2009

Har ni några bra tips?


ja att sova i spjälsängen var inget problem för Rocky men att få honom att somna nu mera är inte en lätt sak. varken på dagen eller på kvällen. För nån vecka sedan så var det aldrig något problem att lägga honom . han pratade lite för sig själv innan han somnade å sedan sov han. Nu när vi lägger honom så blir han arg och ledsen vilket jag förstår är precis som det ska. Vi försöker att vara kontinuerliga och har samma rutin en timme innan läggdags. Men än så länge blir han arg vid läggdags en då men då har vi inte gjort detta så länge förstås. Har hört att man ska göra vissa saker minst 20 gånger för att barnet ska förstå mönstret.


De vi gör nu är att:

1. har ett förutsägbart mönster innan läggdags.(försöker i alla fall)


2. Ser så klart till att han är mätt och torr( och förhoppningsvis tillräckligt trött, annars skriker vi i timmar)


3.lägger honom i spjälsängen och ger han nappen och snutte filten


4 vid varje skrik så går den in som har kvällens nattning och ger honom nappen och snutte filten och försöker gå ut när han blivit lugn.( vilket han ibland inte blir)


Har i några bra tips om hur ni gjorde eller vad ni hört andra gjort i detta läge som funkar ? eller handlar det bara om att hålla ut så kanske de vi redan gör kommer att funka? Det svåraste är att gå ut när han är arg och ledsen även fast man vet att man gjort allt för att han ska bli lugn och man hör att han bara är riktigt arg på mamma och pappa som bestämt att nu är det natt. fortsättning följer....



4 kommentarer:

Sandra sa...

Ja du... Isidor hade en sån vecka förra veckan. Läste min blogg med Jenna och hon var lika vid 6 månader...

Så här skrev en sida om olika faser.

6 månader:
"Det är nu som nattningsproblemen kan uppstå. Barnet kan skrika förtvivlat vareviga gång det ska sova, köpt öronproppar och försök komma igenom fasen med förståndet i behåll, det går över. Mardrömmar är ingen ovanlig sovkompis i det här språnget. "


Det jag kan ge som tips är att göra exakt som ni gör, och när ni går in och lugnar honom så kanske bara stryka ryggen och prata lugnt. Kör Anna Wahlgrens tips om att säga exakt samma ramsa när ni lägger honom och varje gång ni går in.

Ta i princip ALDRIG upp honom. Har man gjort det så skriker dom bara ännu mer nästa gång då dom vet att ni till slut tar upp...

Samma där säger ju Anna Wahlgren att om man tar upp barnet så är det i princip som att man tar upp, tröstar och bekräftar att det ÄR farligt att ligga där...


Sist men inte minst är ett tips att tänka: det går över...

Jenna har alltid vart superlättsam men har haft massa perioder då det vart omöjligt att lägga henne. Det är min tröst idag med Isse, att det går över :) Jenna idag är sååååå enkel att lägga, sover hela nätter och om hon vaknar så somnar hon om snabbt.


sköt om er och GOD JUL!

kram

p sa...

jag har varit såå blödig så jag har oftast ammat dom till söms eller gett välling å legat brevid i stora sängen och sen lyft över :) Nu ger vi alfred välling i spjälsängen å sen sjunger han en stund å sommnar sen. Man kan aldrig skämma bort sitt barn för mycket. Rocky kanske tycker det är för tidigt att sommna själv i sängen å vill sommna med någon.. vi har tagit det i steg.. först ligga brevid. sen låta barnet ligga i spjälsängen och jag i stora sängen. sen sitta vid dörren.. sen till slut har vi gått ut. Funkat KANON på våra men det tar ju tid. ca 1månad intensivt att få dom känna tryggheten i sin egen säng. Men åhh så värt det :) Stressa inte utan känn efter. Och precis som du säger är kvällsrutiner suuper viktigt.. Pusskram

Mirre sa...

Eftersom Amanda ligger jämte mig fortfarande så har jag alltid legat brevid henne tills hon har somnat. Som tur är så har det varit smidigt. Det tog inte lång stund för hon hade somnat. Ibland så somnade hon med välling flaskan i munnen. Hon är 4½ år och har fortfarande lätt att somna. Tacka gud för det ;-). Men det är värre på morgonen för då vill hon inte vakna när man väcker henne;-)..
Erika, det går över!! Detta är en period och det är jobbig men det går över..
Ha en riktig god jul och gott nytt år!!!
Kram

Anonym sa...

För oss har det varit olika hela tiden, visst har vi haft samma rutiner (hela dagarna)
men barnen är olika,
mamman och pappan är olika, framförallt händer det olika saker hela tiden,
som gör att nattningen ändras från dag till dag..


Lyssna på era egna känslor,
lyssna på lilleman -
så kommer allt att gå hur bra som helst.
Kraam! :-) //Lisa